Τι βιβλίο κι αυτό; Από τον τίτλο σε προϊδεάζει ότι στις σελίδες του θα βρεις μια σειρά από σκάνδαλα και μυστικά που περιμένουν να τα ανακαλύψεις στο πέρασμα των ωρών που θα περάσεις διαβάζοντάς το. Μια ιστορία γεμάτη Ελλάδα κι όλα αυτά που τόσο καλά κατάφερε να κρύψει στα σπλάχνα της.

Μια οικογένεια νησιώτικη που χάνει τον πατέρα της. Ένα παιδί που αναζητά την τύχη του στην Αθήνα και καταβάλει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια να συντηρήσει τον ίδιο και την οικογένεια που άφησε πίσω του. Ένα ταξίδι στην Αυστραλία κι η μετέπειτα εγκατάστασή του στην γη που έμελλε να γίνει πατρίδα για πλήθος κόσμου εκείνη την περίοδο. Επιστροφή στην χώρα και ανασκαφή στα μύχια της ψυχής για όσα είχαν γίνει στο παρελθόν.

Ο Σαμπάνης κατάφερε να γράψει ένα βιβλίο που άνετα θα περιέγραφε την ζωή ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Δίνοντας ιδιαίτερη βάση στις αναδρομικές αφηγήσεις στήνει ένα βιβλίο που σκοπό δεν έχει την τέρψη. Προκαλεί πόνο κι αγωνία. Δίνει, όμως, και μια ελπίδα. Δηλώνει με θάρρος όλα αυτά που πρέπει κατά κάποιον τρόπο να διορθωθούν σε μια προσπάθεια να γίνουμε λίγο περισσότερο άνθρωποι.

Σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο βιβλίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτυπώνει την ζωή ενός μόνο ανθρώπου. Αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί ένα σύγχρονο μωσαϊκό γι όλους αυτούς που ζούνε ζωές διπλές κι επιλέγουν να κλείνουν την δυσλειτουργική τους καθημερινότητα σε καλά φυλαγμένες ντουλάπες.

Στο τέλος του, μου έφερε ένα σφίξιμο. Ήθελα να τελειώσει, μα όταν έγινε δεν ήμουν έτοιμος γι αυτό. Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Δεν με άφησε ασυγκίνητο. Είναι από τα βιβλία που θα το θυμάμαι.

Αριστείδης Καρεμφύλλης