Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο αυτό πιστεύοντας ότι δεν θα ξεπεράσει σε ποιότητα τα προηγούμενα του Αυγούστου. Βέβαια, ο Κορτώ καταφέρνει κάθε φορά να με βγάζει από κάθε κακή κατάσταση και να μου αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζω τα πράγματα με τα βιβλία του.

Όπως, όλοι έχετε καταλάβει από τον τίτλο πρόκειται για ένα άκρως σατυρικό βιβλίο. Όσοι δε προσέξατε το εξώφυλλο, στο οποίο πρωταγωνιστεί το γουρούνι του Αρκά, το σιγουρέψατε το πράγμα κι ετοιμαστήκατε για την αλλαγή του συκωτιού από τα γέλια.

Από τις πρώτες ακόμη σελίδες δεν κατάφερα να μην ταυτιστώ με τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που περιγράφονται. Γεγονότα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, από την πρώτη στιγμή που θα ανοίξουμε κάθε πρωί τα μάτια μας μέχρι το βράδυ που τα κλείνουμε για τον ύπνο μας. Δαιδαλώδεις καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αφραγκία, δίψα για σεξ και τρομερές κρίσεις βουλιμίας. Η ζωή του μέσου ανθρώπου, εν ολίγοις.

Ο λόγος του συγγραφέα θυμίζει απίστευτα εκείνα τα παραδοσιακά σκέφτομαι και γράφω. Ατελείωτες προτάσεις, που συνθέτουν ένα κλίμα παραλογισμού καλύπτουν τις παραγράφους, που τελεία δεν θα δεις ούτε για δείγμα αν δεν τελειώσουν. Οι δε παρενθετικές εκφράσεις, έχουν επεξηγηματικό ρόλο και προσδίδουν περισσότερο έμφαση στο γέλιο που προηγήθηκε.

Κι επειδή δεν θέλω να πω περισσότερα γι αυτό το βιβλίο που με εξέθεσε ανεπανόρθωτα στα μάτια των συνταξιδιωτών μου στα ΚΤΕΛ, που οι χριστιανοί νόμιζαν ότι μπήκε μέσα μου ο Εωσφόρος και με έπιασε κι επιληψία από το τράνταγμα που μου προκαλούσαν τα γέλια, κλείνω με τρεις παρατηρήσεις:

1. Τέτοιο γέλιο είχα να κάνω από τότε που διάβασα το “ο Ρωμαίος κι η Ιουλιέτα αρραβωνιαστήκανε από κάτω” του Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα!

2. Ο Κορτώ αποτελεί πλέον σημαντικό κομμάτι της βιβλιοθήκης μου

3. Κύριε Χειμωνά -ο θεός να σε κάνει κύριο- δεν με πειράζει καθόλου να με θεωρείτε αγάμητη νοικοκυρά την στιγμή που κάνω καινούριο συκώτι!

Καλή ανάγνωση και φροντίστε να το απολαύσετε όσο γίνεται. Άλλωστε, το χαμόγελο είναι η πιο φθηνή ψυχοθεραπεία.

(Ευχαριστώ τις εκδόσεις Πατάκη για το υπέροχο αυτό Δώρο που μου έκαναν!)

Αριστείδης Καρεμφύλλης