Πριν από λίγες μέρες έφτασε στο mail το δελτίο τύπου για την διαδραστική διάλεξη «Αγελάδες και Διαφωτισμός». Με αρκετή επιφύλαξη, μιας και δεν είμαι φίλος με τις αγελάδες και μισώ τον διαφωτισμό, πήρα τον δρόμο για την Στοά Πελοσώφ με σκοπό να συναντήσω αυτό το θέαμα με τον τόσο ιδιαίτερο τίτλο.

Είδα την παράσταση, γέλασα με την καρδιά μου- εκεί κόντεψα να το αφήσω το συκώτι-, συμμετείχα στα διάφορα παιχνίδια κατά την διάρκεια του έργου και είπα να πάρω και μια μίνι συνέντευξη από τον Κωστή Ζαφειράκη που γέμισε τις σχεδόν δυο ώρες μου. Τα αποτελέσματα αυτής τα βλέπετε παρακάτω.

1. Η ιδιαίτερη αυτή περφόρμανς φέρει το όνομα «Αγελάδες και Διαφωτισμός». Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;

Ο τίτλος είναι κάτι σαν παρωδία ή, αν θέλεις, ένα σουρεαλιστικό σχόλιο για όλα τα ακατανόητα που συμβαίνουν γύρω μας. Προσπαθώντας πολλές φορές να εξηγήσεις τα ανεξήγητα ζαλίζεσαι, μπλοκάρεις, λες «πάμε παρακάτω» ή απλώς βάζεις τις Αγελάδες να περιμένουν τον Διαφωτισμό. Είναι ένα ποπ σουρεαλιστικό παιχνίδι όλο αυτό, κάτι σαν άσκηση ηρεμίας και ψυχραιμίας.

 

dial 1
2. Για το θέαμα επιλέχθηκε η Στοά της TOM’s. Τι το ιδιαίτερο θεωρείς ότι έχει αυτός ο χώρος, ώστε να φιλοξενήσει ένα θέαμα αυτού του τύπου;

Με τον Γιάννη (τον Παρασκευόπουλο, σκηνοθέτη της παράστασης) ψάχναμε έναν χώρο που να μην είναι θεατρική σκηνή, να είναι ανοιχτός στον κόσμο και να έχει και μια ξεχωριστή φιλοσοφία. Κάποια στιγμή η αδελφή μου, μας πρότεινε να πάμε να δούμε την θρυλική στοά Πελοσώφ- Παλιό Ταχυδρομείο, μια στοά που άνοιξε ξανά τις πόρτες της ύστερα από

πολλά χρόνια- εδώ στεγάζεται το κατάστημα TOMS και λειτουργεί και το καφέ της εταιρείας. Η ατμόσφαιρα του χώρου και η αισθητική του, το αίθριο στην είσοδο της πολυκατοικίας, η ιστορία του κτιρίου (φτιαγμένο από τον εξαιρετικό αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη το 1924)… ε όλα αυτά τα στοιχεία ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουμε την κουβέντα με την TOMS και τελικά φτάσαμε στην πρεμιέρα. Είναι μια από τις πιο όμορφες παλιές στοές της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο, Τσιμισκή 22 και χαίρομαι πολύ που δημιουργήσαμε κάτι, το οποίο παρουσιάζεται σ’ αυτόν τον θρυλικό, γεμάτο μνήμες χώρο.
3. Υπάρχει μια έντονη διάχυτη αλληλεπίδραση με το κοινό. Πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι θα υπάρξει ανταπόκριση;

Δεν είναι αυτοσκοπός η αλληλεπίδραση, απλώς συμβαίνει, μ’ έναν τρόπο φυσικό, χωρίς να ενοχλείται ο άλλος, χωρίς να του δημιουργώ αμηχανία για κάτι που δεν θέλει… Η παράσταση είναι σαν ένα παιχνίδι, έρχονται δηλαδή κάποιοι άνθρωποι να ακούσουν πληροφορίες (ναι, σαν αυτές που μας βομβαρδίζουν καθημερινά χωρίς να ξέρουμε αν τις χρειαζόμαστε ή όχι), να ακούσουν σουρεαλιστικές ιστορίες από την καθημερινότητα μας… Ύστερα από χρόνια δουλειάς στην τηλεόραση και στα ραδιόφωνα και φυσικά ύστερα από πολύ δική μου προσωπική εργασία με τον εαυτό μου, θαρρώ πως μπορώ να πετύχω μια ευγενική επικοινωνία με τον άλλον, να τον κάνω να αισθανθεί ήρεμος και ανοιχτός στο να μιλήσει… Ε νομίζω πως, ο διαδραστικός χαρακτήρες βγαίνει χωρίς πολύ κόπο, όλοι ανταποκρίνονται, ακόμα και οι πιο αμήχανοι, οι πιο ντροπαλοί… Τους ησυχάζω κι έτσι μπαίνουν στο παιχνίδι, το οποίο ως στόχο έχει την αποσυμπίεση, τη συγκίνηση, το γέλιο, την επικοινωνία.

dial 2
4. Πώς βλέπεις το μέλλον της παράστασης; Θα την οδηγήσεις και σε άλλες πόλεις;

Χαίρομαι πολύ, το γλεντάω δηλαδή, που οι παραστάσεις πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Έχουμε ήδη συζητήσει με τον Γιάννη, την προοπτική του να ταξιδέψουμε με τις «Αγελάδες» και σε άλλους χώρους, απρόσμενους χώρους και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Αρχίζουν και σκάνε μύτη οι προτάσεις και θα τις ακολουθήσουμε. Οι «Αγελάδες» ετοιμάζουν βαλίτσες.

5. Γιατί θα έλεγες στους αναγνώστες μας να έρθουν και να παρακολουθήσουν την παράσταση;

Γιατί όλοι είμαστε συνένοχοι σε κάποια θέματα, και μιλάω για θέματα ζωής, όπως αυτά που όλοι αγωνιζόμαστε να διαχειριστούμε στις καθημερινότητες μας… Η παράσταση είναι κάτι σαν αποφόρτιση, σαν να μπαίνεις για μια ώρα και κάτι σε μια κάψουλα, σαν να θέλεις να μοιραστείς… εγώ, ας πούμε μοιράζομαι πολλά κι ευτυχώς, όλοι όσοι έρχονται να παρακολουθήσουν τις «Αγελάδες» δείχνουν ενδιαφέρον μεγάλο, όχι μόνο στο να με ακούσουν αλλά και στο να συμμετέχουν, να παίξουν μαζί μου… Γιατί έχει πολύ παιχνίδι, είναι ένα παιχνίδι, που δίνει αφορμές να μπεις μέσα του, να μιλήσεις, να σχολιάσεις, να τραγουδήσεις άμα θέλεις και να χορέψεις… να εκφραστείς δηλαδή, περνώντας μια ώρα και κάτι μακριά από την πραγματικότητα.

 

dial 3
6. Ένα σχολιασμό για το σήμερα;

Οι «Αγελάδες και Διαφωτισμός» μαζί μας παιδιά. Σα να λέμε, «May the force be with us».

Ένα απίστευτο έργο που δεν αφήνει τον θεατή σε χλωρό κλαρί. Από τις καλύτερες επιλογές μέχρι τις 31/10. Μην λείψετε!

(Ευχαριστώ την Ρίτα Σίσιου, υπεύθυνη επικοινωνίας, για την πρόσκληση, και τον Κωστή Ζαφειράκη για τον χρόνο που μου αφιέρωσε)

Αριστείδης Καρεμφύλλης