Φοβίες υπάρχουν πάμπολλες σχεδόν για όλα, εδώ όμως θα δούμε τις 10 πιο περίεργες και παράξενες φοβίες που ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μπορεί να φαίνονται παράλογες, όμως όλες έχουν λόγο ύπαρξης και εξηγούνται επιστημονικά. Συνήθως προέρχονται από ψυχολογικούς λόγους και η λύση τους βρίσκεται κάπου βαθιά μέσα στο μυαλό μας. Αν νομίζετε πως πάσχετε από ασυνήθιστες φοβίες, ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη λίστα και ίσως αλλάξετε γνώμη. Ίσως πάλι βρείτε κάτι κοινό και γνώριμο. Πάντως μην θορυβήστε, όλα έχουν την εξήγησή τους και μην ξεχνάτε πως όλα για τον άνθρωπο είναι.

 

mageirocophobia

Μαγειροφοβία (φόβος για το μαγείρεμα)
Η φοβία αυτή μπορεί να είναι εξουθενωτική για τον άνθρωπο που την έχει και ενδεχόμενος να οδηγήσει σε ανθυγιεινή διατροφή, λόγου ότι φοβάται να μαγειρέψει και παραγγέλνει από έξω. Οι πάσχοντες από την μαγειροφοβία μπορεί να αισθάνονται εκφοβισμό από ανθρώπους ικανούς στην μαγειρική και νιώθουν ανεπαρκείς μπροστά τους. Αυτός ίσως είναι και ο βασικός λόγος ύπαρξης αυτής της διαταραχής. Δηλαδή κάλλιστα μπορεί κάποιος να ”χρησιμοποιήσει” την μαγειροφοβία, για να μην μαγειρέψει ποτέ; Βολικό μου ακούγεται.

 

pediofobiaΠαιδιοφοβία (φόβος για τις κούκλες)

Οι παθόντες από παιδιοφοβία δε φοβούνται μόνο τις τρομαχτικές κούκλες, αλλά όλες τις κούκλες και δε σχετίζεται με τον φόβο στα παιδιά. Ο Φρόυντ πίστευε πως αυτή η φοβία πηγάζει από το φόβο της κούκλας που έρχεται στην ζωή μέσω της ρομποτικής, αφού για πολλούς τα ρομπότ θεωρούνται αποκρουστικά. Για κάποιους η μπάρμπι και ο Κεν είναι το καλύτερο δώρο και για άλλους ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους!

 

esoptrofobiaΚατοπτρωφοβία ( φόβος για τους καθρέφτες)

Η κατοπτρωφοβία είναι ο φόβος για τους καθρέφτες με την ευρεία έννοια. Όπως, κάποιος φοβάται ότι θα τεθεί σε επαφή με τον πνευματικό κόσμο, μέσω ενός καθρέφτη ή πως το σπάσιμο του καθρέφτη θα φέρει γρουσουζιά, ακόμη πολλοί δεν κοιτάζουν τον καθρέφτη για να μην δουν κάτι πίσω τους. Οι πάσχοντες βιώνουν μια αδικαιολόγητη ανησυχία που συχνά στηρίζεται σε προκαταλήψεις και στον φόβο του υπερφυσικού. Δεν είναι τυχαίο που στις ταινίες τρόμου ο καθρέφτης έχει πολλές φορές πρωταγωνιστικό ρόλο…

 

deomonofobia

Δαιμονοφοβία (φοβία για τους δαίμονες)
Οι δαιμονοφοβικοί πάσχουν από την επίμονη φοβία στις κακές οντότητες. Πιστεύουν ότι περιφέρονται ελεύθερες και μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη. Τους πιάνει τρόμος στις υπερφυσικές συζητήσεις, δε μπορούν να βρεθούν μόνοι τους σε σκοτεινά μέρη και τους είναι αδύνατο να παρακολουθήσουν ταινίες με δαιμονική κατοχή ή εξορκισμό. Αν κάποιος γνωστός σας κυκλοφορεί με σκόρδα, ξύλινους πασσάλους και ασημένιες σφαίρες, εύκολα θα καταλάβετε από πια φοβία πάσχει.

 

kathisofobiaΚαθισοφοβία (φόβος για το καθισιό)

Όσο περίεργη φοβία και να ακούγεται, έχει βάση και λογική εξήγηση. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις οφείλεται σε σωματική κακοποίηση, τραυματισμό από αιχμηρό αντικείμενο ή κάποιο επώδυνο ατύχημα. Πιο απλά, φοβούνται να κάτσουν για να μην πονέσουν. Οι περισσότεροι που αντιμετωπίζουν την καθισοφοβία δεν το ξέρουν καν. Συνοδεύεται από εφίδρωση, βαριά αναπνοή και άγχος όταν βρεθούν στη θέα μιας καρέκλας ή ενός καναπέ.

 

fagofobia

Φαγοφοβία (φόβος του να καταπίνεις)
Ο φόβος του να καταπιείς συνήθως προέρχεται από κάποιο ήπιο πνιγμό σε μικρή ηλικία από φαγητό. Ο φαγοφοβικός καταπίνει μόνο μαλακή τροφή και υγρά. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αρνείται να φάει και φτάνει στην απώλεια βάρους ή ακόμα και σε νευρική ανορεξία. Παραπονιέται για πόνους στο λαιμό, οι οποίοι δεν εξηγούνται επιστημονικά, ούτε μετά από ιατρική εξέταση. Το πρόβλημα είναι στο μυαλό και όχι στον λαιμό.

 

treiskaideka
Τρεις και δέκα φοβία (φόβος για τον αριθμό 13)

Ακόμα και ο Αδόλφος Χίτλερ φοβόταν τον αριθμό 13. Είναι μια προληπτική φοβία που οι περισσότεροι πάσχουν από αυτήν, χωρίς να έχει συγκεκριμένη εξήγηση. Ποιος δε λούζεται από κρύο ιδρώτα ή έστω δεν αντιμετωπίζει μια ανησυχία, μόλις συνειδητοποιήσει πως στο ημερολόγιο δείχνει Τρίτη και 13. Το αντίστοιχο στην Αμερική είναι Παρασκευή και 13, ενώ στην Ασία είναι το 4. Όπως και να έχει είναι μια προκατάληψη που μας ακολουθεί χρόνια τώρα και μερικούς τους επηρεάζει πολύ στην ζωή τους.

 

koumpophobiaΚουμποφοβία (φόβος για τα κουμπιά)

Η κουμποφοβία, όπως οι περισσότερες φοβίες, σχετίζονται με την παιδική ηλικία και μπορεί να διαφέρει δραματικά μεταξύ των παθόντων. Το πιο σύνηθες είναι να φοβούνται κάποια συγκεκριμένη υφή των κουμπιών ή να τα θεωρούν βρώμικα. Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς τους ανθρώπους να ανανεώνουν την γκαρνταρόμπα τους αφού ψάχνουν ρούχα με φερμουάρ και χωρίς κουμπιά. Μην τολμήσετε λοιπόν να κάνετε την χιλιοειπωμένη ερώτηση ”αγάπη μου, μπορείς να ράψεις το κουμπί που ξηλώθηκε από το πουκάμισό μου;” σε έναν κουμποφοβικό, θα μείνετε και χωρίς κουμπιά και χωρίς σύζυγο!

 

xromofobia

Χρωμοφοβία (φόβος των χρωμάτων)
Από τις πιο σπάνιες φοβίες αλλά υπαρκτές, είναι και ο φόβος για τα χρώματα. Μπορεί να προέλθει όταν ένα άτομο βιώσει ένα αρνητικό γεγονός, το οποίο σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο χρώμα. Οι πάσχοντες από χρωμοφοβία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητα τους και προσπαθούν να αποφεύγουν τα χρώματα στην κατοικία τους και όσο είναι δυνατόν στην εργασία τους.

 

fobofobia

Φοβοφοβία (φόβος για τον φόβο)
Ο παράδοξος και πολυδιάστατος αυτός φόβος του να φοβάσαι τις φοβίες είναι συχνό φαινόμενο. Ο μεγαλύτερος φόβος του παθών είναι να μην αναπτύξει κάποια φοβία με αποτέλεσμα να φοβάται τα πάντα. Συνδέεται με το άγχος και εκδηλώνεται με κρίσης πανικού και απομόνωση. Το άτομο αυτό βρίσκεται πάντα σε ανησυχία και δε μπορεί να βρίσκεται με κόσμο. Φανταστείτε να φοβάσαι… να μην φοβηθείς!

 

Θεανώ