Πάμε ένα ταξίδι στο νησί των ιπποτών γύρω στα 1500 μ.Χ. Χιτώνες, πανοπλίες, τείχη, μοναχοί και γενίτσαροι που πολιορκούν το νησί και μια Ροδίτικη κοινότητα πλήρως παραγκωνισμένη από την κεντρική διοίκηση. Και κάπως έτσι περνούν τα χρόνια και το νησί πάλι βρίσκεται αντιμέτωπο με μια νέα κατακτητική δύναμη, αυτή των δυνάμεων του Άξονα.

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, στο βιβλίο της «Από Ξύλο κι Ασήμι», προσπάθησε να αγκαλιάσει το νησί, που τόσο πολύ η ίδια λάτρεψε, και αναδεικνύοντας την ιστορία του, να το γνωρίσει στο κοινό. Μετά από βαθιά μελέτη, κατέληξε να στήσει ένα μυθιστόρημα που τόσα κοινά έχει με την πραγματικότητα, μιας και πολλά από τα ονόματα και τα τοπωνύμια παραπέμπουν σε ιστορικά υπαρκτά πρόσωπα και στρατηγικά σημεία.

Οι εναλλαγές στις εικόνες και τα γεγονότα συνθέτουν ένα κλίμα σύγχυσης, που σε πολλές περιπτώσεις βρίσκει την γνώμη του αναγνώστη αντίθετη. Βέβαια, οι συνδετικοί κρίκοι δεν αργούν να εμφανιστούν στις επόμενες σελίδες, αφήνοντας τις όποιες αντιθέσεις κατά μέρους και δημιουργώντας ένα νέο ατμοσφαιρικό περιβάλλον γεμάτο αγωνία για την εξέλιξη.

Αποτελεί ένα βιβλίο που δεν έχει στόχο να ευχαριστήσει τον αναγνώστη με διάφορες γλυκανάλατες love stories και ρομαντικούς περιπάτους-όχι ότι αυτά απουσιάζουν πλήρως. Η κοινωνική προσφορά και οι θυσίες που κάνουν οι άνθρωποι σε ταραγμένες περιόδους για το γενικό καλό είναι τα κυρίαρχα συστατικά που δίνουν κίνητρο και αφορμές δραστηριοποίησης στις νέες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Σημαντική ήταν κι η αντιρατσιστική θρησκευτική προοπτική που έδωσε. Ορθόδοξοι και Καθολικοί σε πολλά σημεία συντάσσονταν από κοινού για την διαφύλαξη της πίστης, της θρησκείας και του ανθρωπιστικού μηνύματος που το χριστιανικό δόγμα πρεσβεύει.

Ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο, στημένο με τέτοιο τρόπο που δεν κουράζει τον αναγνώστη. Με πυξίδα την Ιστορία και προορισμό την ελεύθερη από κάθε κατακτητή Ρόδο το «Από Ξύλο κι Ασημί» αποτελεί την τέλεια παρέα για τις τελευταίες βδομάδες του καλοκαιριού.

(Ευχαριστώ τις εκδόσεις Διόπτρα για το πολύ όμορφο δώρο τους.)

Αριστείδης Καρεμφύλλης