Διανύοντας την δεύτερη χρονιά επιτυχίας, ο «Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχωφ ανοίγει την αυλαία του στην Θεσσαλονίκη. Μας καλεί να ταξιδέψουμε μέχρι την Ρωσική ύπαιθρο και να ζήσουμε με μια ιδιόμορφη οικογένεια, αυτή του Βάνια, και να σκεφτούμε πράγματα που ούτε καν φανταζόμασταν ότι θα μας απασχολούσαν.

Μετά την άφιξη του γαμπρού του Βάνια και της δεύτερης συζύγου του Έλενας, η μικρή κοινωνία σκανδαλίζεται από την ομορφιά της. Οι αγροτικοί ρυθμοί που χαρακτήριζαν τους χωρικούς, δίνουν την θέση τους στη νωθρότητα και την αναζήτηση του έρωτα στα μάτια της Έλενας. Έτσι, δίνεται το έναυσμα να ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι αντιζηλίας.

Με το σκηνικό να παραπέμπει στα κτίσματα εποχής, γεμάτο προθήκες και ράφια, έγινε άμεσα αντιληπτό πως η σκηνοθέτιδα δεν παρέκλινε από το ιστορικό υπόβαθρο του έργου. Οι γκρι τόνοι σε συνδυασμό με τον φωτισμό, περνούσαν την εντύπωση πως παρακολουθούσαμε μια κινούμενη φωτογραφία, κιτρινωπά ξεθωριασμένη. Το κλίμα αυτό ενισχυόταν κι από τα ρούχα, φερμένα από μια άλλη εποχή, χωρίς κανένα, όμως, ίχνος φθοράς.

Οι ηθοποιοί από την αρχή του έργου καθήλωσαν το κοινό με τις ερμηνείες τους. Οι περισσότεροι, έχοντας αποδεχθεί το γεγονός ότι μεγαλώνουν, κατάφεραν να ενσαρκώσουν απίστευτα τους ρόλους των υπερηλίκων. Με τον Γιάννη Βόγλη, την Έρση Μαλικέντζου και τον Γιάννη Φέρτη, η επιβλητικότητα των λόγων του Τσέχωφ, δεν θα μπορούσε, παρά να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης στους θεατές.

Ο βαθύτατα φιλοσοφικός λόγος του συγγραφέα, γέμισε τους πάντες με ερωτήματα. Πώς λειτουργεί ο έρωτας; Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν μόνοι; Πώς είναι δυνατόν οι ερωτευμένοι να πνίγονται από μοναξιά; Τι Αξία έχει τελικά η γνώση, κι η συνεχής αναζήτηση αυτής; Και τελικά, μήπως ο άνθρωπος είναι πιο ευτυχισμένος όταν κοιμάται, σε έναν ύπνο χωρίς τέλος;

Μετά από δύο ώρες και κάτι, γεμάτος μια πικρή χαρά, με ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθούν εγκαταλείπω το θέατρο, ακούγοντας τους υπόλοιπους να μιλούν με ενθουσιασμό για την τόσο όμορφη παράσταση. Μέχρι την Κυριακή και για πέντε ακόμη παραστάσεις θα μπορείτε να την απολαύσετε στον Θέατρο Αριστοτέλειον κι εσείς.

Μην την χάσετε!

(Ευχαριστώ την Ρίτα Σίσιου, υπεύθυνη επικοινωνίας, για την πρόσκληση)

Αριστείδης Καρεμφύλλης