Νέοι κανόνες από την Ευρωπαϊκή Ενωση εφαρμόζονται στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια για τους επιβάτες που μεταφέρουν υγρά, σπρέι και τζελ (LAG), σύμφωνα με ανακοίνωση του ACI (Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων) Ευρώπης.

Οι νέοι κανόνες θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στους επιβάτες της ΕΕ μιας και πρωταρχικός σκοπός είναι να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες που ταξιδεύουν από/προς μη Ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χρησιμοποιώντας τα αεροδρόμια της Ε.Ε. ως σταθμούς μετεπιβίβασης. Τα υπό συζήτηση LAG αφορούν μόνο όσα από αυτά αγοράζονται και συσκευάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες στα καταστήματα των αεροδρομίων ή κατά την διάρκεια των πτήσεων.

Σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες, οι εν λόγω αλλαγές θα επιτρέψουν σε επιβάτες που μετεπιβιβάζονται μέσω ευρωπαϊκών αεροδρομίων να μεταφέρουν αδασμολόγητα υγρά, σπρέι και τζελ που αγοράστηκαν σε μη-ευρωπαϊκές χώρες εντός 36 ωρών από την αγορά τους, με τον όρο ότι εμπίπτουν εντός των προδιαγραφών ICAO για Συσκευασίες Ασφαλείας Εμφανούς Παραποίησης (STEB). Επίσης, οι επιβάτες θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν με φάρμακα και παιδικές τροφές που απαιτούνται κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.

«Αυτό είναι μέρος της προσπάθειάς μας να επιστρέψουμε στις παλιές καλές εποχές πριν από το 2006, όταν δεν υπήρχαν περιορισμοί στους επιβάτες για τη μεταφορά των συγκεκριμένων προϊόντων, σχολίασε ο Ολιβιέ Γιανκόβερ, Γενικός Διευθυντής της ACI Ευρώπης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε σ’ αυτόν τον φιλόδοξο τελικό στόχο και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους εταίρους» πρόσθεσε.

Οι νέοι κανόνες εφαρμόζονται στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εντός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης και της Ελβετίας.

athensmagazine.gr