ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

4 περίπου φλιτζάνια αλεύρι

200 γρ. βούτυρο

1 μεγάλο ποτήρι κρύο νερό ή σουρωτή

1 κουταλάκι αλάτι

1 αυγό

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο

Για τη γέμιση:

1 κιλό σπανάκι

5 ξερά ή φρέσκα κρεμμύδια (εναλλακτικά 2 πράσα χωρίς φύλλα)

Μισή κούπα ψιλοκομμένο άνηθο

3-4 αυγά

300-350 γρ. τυρί φέτα

2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι

Αλάτι

πιπέρι

Διαδικασία

• Καθαρίζουμε, πλένουμε το σπανάκι και στη συνέχεια το ζεματίζουμε για λίγο και το στραγγίζουμε

• Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, το αλάτι, το πιπέρι και τον άνηθο

• Κατεβάζουμε από τη φωτιά μετά από 5-7 λεπτά

• Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί, το γιαούρτι και τα αυγά και η γέμισή μας είναι έτοιμη

Για την σφολιάτα:

• Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, το κρύο νερό (ή σουρωτή), το αυγό και το λάδι

• Το ζυμώνουμε με το χέρι και σχηματίζουμε μια μπάλα

• Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο

• Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη μας τη χωρίζουμε σε 2 μεγάλα κομμάτια

• Το βούτυρο το έχουμε στο μεταξύ βγάλει από το ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες για να είναι μαλακό

• Ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης με πλάστη σε ένα μεγάλο φύλλο πάχους περίπου 0.8 εκ.

• Βουτυρώνουμε το μισό φύλλο με το μισό περίπου βούτυρο

• Διπλώνουμε στη συνέχεια το φύλλο στη μέση, το βουτυρώνουμε πάλι, το ξαναδιπλώνουμε και το βουτυρώνουμε ξανά

• Αυτό γίνεται 3 φορές

• Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο φύλλο

• Βάζουμε στη συνέχεια και τις 2 ζύμες σε πλαστική σακούλα και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες

• Η ζύμη μας είναι έτοιμη για χρήση

Για την πίτα:

• Ανοίγουμε 2 φύλλα από την έτοιμη ζύμη

• Βουτυρώνουμε ένα ταψί, βάζουμε το ένα φύλλο κάτω, προσθέτουμε τη γέμιση και στη συνέχεια το 2ο φύλλο

• Κόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια και προσθέτουμε πάνω από το καθένα από αυτά λίγο βούτυρο για να γίνει η πίτα μας, πιο τραγανή και νόστιμη

• Ψήνουμε στους 200 0C για μισή περίπου ώρα

Tip: Η σφολιάτα γίνεται πριν από τη γέμιση, γιατί διαρκεί περισσότερο χρόνο

Τρελαίνει μικρούς και μεγάλους!

Δοκιμάστε την και καλή επιτυχία!

Η μαμά της παρέας