Οι φίλοι της παγκόσμιας λογοτεχνίας, έχουν αμέσως καταλάβει για ποιον τίτλο πρόκειται… Μας μαρτυράει κι η φωτογραφία. Από τις πρώτες σελίδες του, παρά τον τίτλο που φέρει, δεν μας κρατά κανένα μυστικό. Αμέσως μας ταξιδεύει στην Αυστρία, αρκετά χρόνια μετά τον πόλεμο, κοντά στον ποταμό Ινν.

Ένας, γέρος πλέον, Εβραίος αποσύρεται στο Μπράουναου για να απολαύσει τα χρόνια της συνταξιοδότησής του. Μια μέρα, στο σπίτι του βρίσκει μια καταπακτή με μια τεράστια βιβλιοθήκη, γεμάτη κωδικοποιημένους τόμους. Μια τεράστια σειρά βιβλίων που μέσα της κρύβει τα μυστικά κάθε ύπαρξης στον πλανήτη. Η ανάγνωση τον οδηγεί σε διάφορα ταξίδια στο χωροχρόνο, σε μια προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα.

Ο Γκρέγκορι Σάμακ κατάφερε να γράψει ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Ξεπέρασε τα γνωστά γερμανοαυστριακά στερεότυπα, και στις σελίδες του μιλάει για τα τραγικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα δεινά που αυτός προκάλεσε, αλλά και τις συνέπειες ,που ακόμη και μετά από τόσα χρόνια έχει στις ζωές των ανθρώπων.

Με μια γλώσσα απλή και, κυρίως, κατανοητή φέρνει τους αναγνώστες σε επαφή με μια ιστορία μυστηρίου. Από την πρώτη, μέχρι την τελευταία σελίδα, τον κρατά μαγνητισμένο και τον καλεί να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει στην ζωή του, αλλά του διδάσκει, επίσης , να αποφεύγει τις κακοτοπιές και να σκέφτεται προσεχτικά την κάθε του κίνηση.

Ένα ελαφρύ, σε βάρος, ανάγνωσμα, που μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη παρέα για τον χειμώνα. Στις σελίδες του, ταξιδεύεις σε όλη την Ευρώπη του 20ου αιώνα, με ιδιαίτερες στάσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κέντρα ανάπτυξης του ναζισμού. Μια ιστορία μυστηρίου που συναρπάζει!

Καλή ανάγνωση!

Αριστείδης Καρεμφύλλης