Παραλληλίζοντας τον τίτλο με την αντίστοιχη ταινία θα είχε τον τίτλο «Remember me». Βέβαια, το συγκεκριμένο ανάγνωσμα δεν είναι τόσο στενάχωρο και δεν θα σας φορτώσει με τόσες ενοχές.

Ένα ταξίδι στον χρόνο και το χώρο. Από την Πάτμο, στο Παρίσι και πάλι πίσω. Από το δύσκολο παρελθόν, στο μέλλον, κι από τα μυστικά στην αναζήτηση της φωτεινής αλήθειας. Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, έρχεται να αναταράξει τα δεδομένα της λογοτεχνίας, και να καταρρίψει τα απλά μοτίβα του έρωτα, του ανεκπλήρωτου και της σιγής. Βροντοφωνάζει αυτά που θέλει να πει, δίνοντας βήμα σε μια μερίδα των απόκληρων αυτής της γης- όχι των πραγματικών, αλλά αυτών που θέλουμε να στιγματίζουμε.

Και περνάνε οι σελίδες χωρίς να γίνει αντιληπτό. Ο αναγνώστης προσπαθεί να πιαστεί από τα γεγονότα, μα αυτά που έρχονται τον αφήνουν έρμαιο στα χέρια του συγγραφέα. Προσπαθεί να γίνει μέρος του συνόλου, μα το τραχύ σκηνικό τον αποβάλει χωρίς δεύτερη ευκαιρία.

Ο Κώστας Κρομμύδας έγραψε ένα ιδιαίτερο βιβλίο για τα δεδομένα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει καλή παρέα για τις μέρες που έρχονται.

Καλή Ανάγνωση

(Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Διόπτρα για το πολύ όμορφο δώρο τους)

Αριστείδης Καρεμφύλλης