Το νέο πολιτικό κίνημα της Ισπανίας τον τελευταίο καιρό μονοπωλεί το ενδιαφέρον στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι PODEMOS είναι κι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου «Διεκδικώντας την δημοκρατία» του Pablo Iglesias, πολιτικού και συγγραφέα.

Η κοινωνική πολιτική και τα μαθήματα που βασίζονται στην πολιτική επιστήμη δίνουν και παίρνουν στις σελίδες του βιβλίου αυτού. Με τρόπο εκλαϊκευμένο, προσπαθεί να περάσει το νόημα της ανάγκης για αλλαγή στα πολιτικά πράγματα και την τάση για μια αριστερή αλλαγή στην καπιταλιστική Ευρώπη.

Οι θεωρίες που έχτισαν το κοινωνικό συμβόλαιο και οι στοχαστές του παρελαύνουν ασταμάτητα. Οι θεωρίες του Αριστοτέλη και των πιο σύγχρονων στοχαστών έχουν εξέχουσα θέση. Βέβαια, δεν λείπουν κι οι απόψεις των πανεπιστημιακών στον πυρήνα των οποίων ανήκει κι ο Ιγγλέσιας.

Δεν μπορώ να αρνηθώ τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα του βιβλίου. Άκρως αναμενόμενη ήταν η προώθηση των PODEMOS αλλά και των ελλήνων ομοϊδεατών τους. Η προσωπική ενασχόληση του γράφοντα με το κίνημα και, κυρίως, η ηγετική του θέση σε αυτό δεν επιτρέπει την αντικειμενική παρουσίαση της φαυλότητας του πολιτικού συστήματος. Άλλωστε, ο πρόλογος είναι του πρωθυπουργού της χώρας μας, πράγμα που ενισχύει την παραπάνω θέση.

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι η έκδοση του βιβλίου αποτελεί μια διαφορετική μορφή πληροφόρησης. Ο εκδοτικός Λιβάνη έχει επιμεληθεί με άριστο τρόπο την μετάφραση και το στήσιμο του εγχειριδίου και πολύ πιθανών να καταφέρει να αποτελέσει κάποια στιγμή κι ένα άτυπο ακαδημαϊκό έργο.

Η ανάγνωση αυτού, θα ικανοποιήσει τον σκεπτόμενο αναγνώστη και θα δώσει τροφή για σκέψη σ αυτούς που θέλουν να ασκήσουν κριτική. Πάντως, κανείς δεν θα το βαρεθεί.

Υ.Γ1 Ευχαριστώ την Ελευθερία Μπαχάνου για την αποστολή του βιβλίου.

Υ.Γ2 Η παρουσίαση-πρόταση του συγκεκριμένου βιβλίου δεν αποτελεί δείγμα των πολιτικών μου προτιμήσεων. Η επιλογή των τίτλων γίνεται τυχαία και δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Είναι στην κρίση του καθενός αν θα το διαβάσει!

Αριστείδης Καρεμφύλλης