Οι φαν του ελληνικού μυθιστορήματος έχουν καταλάβει ήδη σε πιο βιβλίο αναφέρομαι. Ο σύγχρονος άγιος των ελληνικών γραμμάτων, Γιάννης Καλπούζος βρίσκεται πλέον σε νέα εκδοτική στέγη. Με την εγγύηση των εκδόσεων Ψυχογιός το «Σάος, παντομίμα φαντασμάτων» μας οδηγεί σε μια περιπέτεια δίχως όρια.

Τα φυσικά φαινόμενα παρουσιάζονται στην πιο άγρια και απρόβλεπτή τους μορφή. Ένας σεισμός είναι η αιτία να ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι από συμφορές για τους κατοίκους του νησιού. Τα σπίτια καταρρέουν κι η θάλασσα αρχίζει την ανάβαση οδηγώντας χωριά ολόκληρα να εγκαταλείψουν την περιοχή τους και σχεδόν κάθε μέρα να αναζητούν χώρο εγκατάστασης όλο και πιο ψηλά.

Η παρουσίαση των γεγονότων κι η περιγραφή των ανθρώπων και της κατάστασης οδηγούν τον αναγνώστη σε μονοπάτια άγνωστα. Εικόνες κινηματογραφικές παίρνουν την θέση τους στις λέξεις και δημιουργούν ένα απόλυτο κλίμα κατάρρευσης, πλήρως συνυφασμένο με την ύπαιθρο του ’89.

Η χρήση της γλώσσας από τον κύριο Καλπούζο είναι το σήμα κατατεθέν του βιβλίου. Ο περιορισμός του ελληνικού λεξιλογίου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο των γραμμάτων, απουσιάζει πλήρως. Η ύπαρξη των ιδιωμάτων δίνει μια άλλη, ελαφρώς παλιομοδίτικη νότα. Η δε περιγραφή περιέχει τόσα πολλά επίθετα και προσδιορισμούς, που αμέσως έφερε στον νου μου έργα του Παπαδιαμάντη.

Πιστός στο τρόπο γραφής του, με την βαθιά αγάπη του για την παράδοση και την επισταμένη έρευνα για την εποχή που πραγματεύεται και τους τόπους που κινείται καταφέρνει να στείλει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι χωρίς προηγούμενο. Το «Σάος, παντομίμα φαντασμάτων» είναι μια επιλογή που θα ευχαριστήσει απόλυτα το αναγνωστικό κοινό.

Υ.Γ. Ευχαριστώ βαθύτατα τον κ. Γιάννη Καλπούζο και την κυρία Άντζυ Μυλωνοπούλου για την άμεση θετική ανταπόκριση και την αποστολή του βιβλίου, που στάθηκε αφορμή για το παραπάνω κείμενο!

Αριστείδης Καρεμφύλλης