Υλικά

Βάση

• 130 γρ. αλεύρι

• 30 γρ. κακάο

• 20 γρ. κορν φλάουρ

• 6 αυγά

• 170 γρ. ζάχαρη

Σιρόπι

• 150 γρ. νερό

• 100 γρ. ζάχαρη

• 50 γρ. λικέρ ρόδι (ή οποιοδήποτε άλλο)

Κεράσια

• 50 γρ. βούτυρο

• 120 γρ. ζάχαρη

• 500 γρ. κεράσια ή βύσσινα (χωρίς το κουκούτσι)

• 20 γρ κορν φλάουρ

• 1 σφηνάκι λικέρ ρόδι (ή οποιοδήποτε άλλο)

Σαντιγί

• 500 γρ φυτική σαντιγύ

• 1 ζαχαρούχο (προαιρετικά)

• Βανίλια (προαιρετικά)

Διακόσμηση

• 100γρ. τρίμμα κουβερτούρας γάλακτος

Βάση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το κορν φλάουρ. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν πολύ καλά και αφρατέψουν σχηματίζοντας αφρό στην επιφάνεια. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε με το μίξερ. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά και στους 180°C για άλλα 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Το κόβουμε οριζοντίως σε 3 δίσκους.

Σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ειδικότερα αν το λικέρ μας έχει ως βάση το ούζο.

Κεράσια/ Βύσσινα

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε τα 100 γρ. ζάχαρης και τα κεράσια/ βύσσινα. Τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς. Σε ένα ποτηράκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με την ζάχαρη και λίγες κουταλιές από το ζουμί που έβγαλαν τα κεράσια/βύσσινα και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει λίγο, προσθέτουμε το λικέρ και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σαντιγί

Χτυπάμε στο μίξερ την Φυτική με το ζαχαρούχο και την βανίλια και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει το παντεσπάνι και να αρχίσουμε να στήνουμε την τούρτα μας.

Συναρμολόγηση

Βρέχουμε το πρώτο κομμάτι της βάσης με το σιρόπι και στρώνουμε τα κεράσια/βύσσινα. Τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι και σιροπιάζουμε. Στρώνουμε το μεγαλύτερο μέρος της Σαντιγύ και καπακώνουμε με το τρίτο κομμάτι της βάσης. Σιροπιάζουμε και απλώνουμε μία λεπτή στρώση σαντιγύ. Ρίχνουμε την τριμμένη σοκολάτα και προαιρετικά βάζουμε κεράσια ή βύσσινα καραμελωμένα.

(η σαντιγύ αυτή θα βγει υπέρ αρκετή για το γλυκό μας και περισσεύει μία ποσότητα 300 γραμμαρίων. Ρίχνουμε περισσεύματα σιροπιού από γλυκά του κουταλιού, 100 γραμμάρια εβαπορέ και μια κουταλιά μέλι. Τα ανακατεύουμε και το παγώνουμε, έχοντας ένα πολύ νόστιμο σπιτικό παγωτό)