Ο ντόρος που έχει γίνει για το συγκεκριμένο βιβλίο, οι διθύραμβοι που έχουν γραφτεί γι αυτό, οι κριτικές επί κριτικών και οι εβδομαδιαίες σχεδόν προτάσεις αυτού ήταν σχεδόν πρωτοφανή φαινόμενα. Ο λόγος φυσικά για «Το μυστικό του Λεβάντε» του Στέφανου Λίβου.

Όντας λάτρης των βιβλίων που αναφέρονται στην Μικρασία και την Πόλη, ξεκίνησα με επιφύλαξη. Βέβαια, δεν άργησα να καταλάβω πως το κλίμα δεν ήταν τόσο διαφορετικό παρά την κυρίαρχη Ζακυνθινή ύπαιθρο.

Η ζωντάνια του λόγου του και η γλαφυρότατη διήγηση μαγνητίζουν και μεταφέρουν τον αναγνώστη στον Λεβάντε των αρχών του εικοστού αιώνα. Οι ξεπεσμένοι Κόντηδες, τα απαρχαιωμένα οικόσημα και μια Ελλάδα που βασανίζει τους πολίτες της από τους αλλεπάλληλους πολέμους παρελαύνουν στις σελίδες. Ο έρωτας και η έλλειψη φυλετικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών διακρίσεων περνάνε και πάλι το κυρίαρχο για την εποχή αντιρατσιστικό μήνυμα.

Το κυριότερο στοιχείο που με αναγκάζει να ξεχωρίσω αυτό το βιβλίο, είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Λίβος. Η νέα ελληνική με τους διαλόγους προσαρμοσμένους σε αυτή καταλαμβάνει σχεδόν όλη την έκταση του βιβλίου. Δηλαδή, δεν κουράζει με το γνωστό επτανήσιο ιδίωμα, που για χωροταξικούς κυρίους λόγους, είναι σχεδόν άγνωστο στους Έλληνες πολίτες. Αυτή είναι κι η αντίθεσή του με άλλα ιστορικά μυθιστορήματα που στην προσπάθειά τους να αναπαράγουν το κλίμα της εποχής που πραγματεύονται, καταντούν φτηνές αναπαραγωγές ξεχασμένων γλωσσών και διαλέκτων.

Αλλά, αυτό που μου κάνει τόση εντύπωση είναι που ο Στέφανος στα τριάντα και κάτι χρόνια του και παρά την μόνη του διαμονή στου εξωτερικό δεν ξεχνά την πατρίδα. Επιλέγει να γράψει ένα βιβλίο αφιερωμένο στο νησί που μεγάλωσε και να εξυμνήσει την χώρα του σε μια τόσο ταραγμένη για όλους μας περίοδο.

Κλείνω με τα λόγια της Έλενας Ακρίτα που κοσμούν το εξώφυλλου «Το μυστικό κρύβει ένα θησαυρό που από τα χέρια του Στέφανου περνάει στα χέρια μας. Ο θησαυρός ανήκει στον αναγνώστη! Ένα βιβλίο-επίτευγμα που θα αντέξει στον χρόνο!»

Ευχαριστώ για το ταξίδι Στέφανε. Θα τα πούμε κάποια στιγμή παρέα με μια βιολέτα!

(Ευχαριστώ τις εκδόσεις Διόπτρα για το πολύ όμορφο δώρο τους.)

Αριστείδης Καρεμφύλλης