Για ποιον άραγε βασιλιά, πολύ εύλογα θα αναρωτηθείτε. Ποιος βασιλιάς, σε ποια αναφέρεται το «της». Πότε βασίλευσαν και γιατί δεν γίνεται λόγος για την βασίλισσα; Πού αποσκοπεί αυτό το κτητικό, ποιανής κτήση ήταν ο «Άναξ» αυτός ο περιβόητος που θα αφιερώσετε ώρες και μέρες για να διαβάσετε την ιστορία τους;

Αγαπητοί μου αναγνώστες, θα σας προτρέψω να κάνετε μια αναδρομή στα μαθητικά σας χρόνια. Τότε που διαβάζατε την Ιλιάδα και ως μαθητές σχολιάζατε την ιστορία του πιο διάσημου «κερατά» (επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό, μα έτσι τον αποκαλούσαμε όλοι) και της πεταχτούλας Ελένης, που έσυρε κόσμο και ντουνιά σε πόλεμο. Και πάλι με το δίκιο σας θα αναρωτηθείτε, γιατί να διαβάσετε ένα βιβλίο που σας λέει πράγματα που ήδη ξέρετε;

Γιατί, αγαπημένοι μου εδώ έρχεται η πρωτοτυπία του Χωμενίδη. Δεν μας μιλά για την εκστρατεία, τον κερατά, τις πολιορκίες και τις μάχες. Κάνει μια βουτιά στα γεγονότα και μας αφηγείται το πριν. Την περίοδο της γνωριμίας, της ανεμελιάς, της καταδίωξης και την μετέπειτα ζωή που χάρηκαν ο Μενέλαος και η Ελένη μέχρι να φτάσουν να ξεκληριστούν τόσες χιλιάδες ανθρώπων στον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο της ιστορίας.

Ο Χωμενίδης έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Στήνει όλη του την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι ο ίδιος ο Μενέλαος μας εξιστορεί την δική του ζωή και τα όσα δεινά συνάντησε στον δρόμο του μετά την γνωριμία του με την «Ωραία». Μια αφήγηση που πολλοί θα περίμεναν να είναι μονότονη και βαρετή στην καλύτερη περίπτωση, ωστόσο, αποτελεί μια εξαιρετική συγγραφική  δουλειά που από την πρώτη σελίδα μαγνητίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

«Ο βασιλιάς της» είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο που φέτος το καλοκαίρι θα δώσει μια άλλη χροιά στην αναγνωστική μας καθημερινότητα. Η λογοτεχνική αυτή αναδρομή στην πασίγνωστη ιστορία μας επιτρέπει να πάρουμε μια ανάσα, να θυμηθούμε τα χρόνια της δικής μας ανεμελιάς την περίοδο που γνωρίζαμε για πρώτη φορά αυτά τα ονόματα των Ομηρικών Επών.

Κυρίως, είναι μια ιστορία που στόχο έχει να δώσει χρώμα στα ασπρόμαυρα και μονόπλευρα αναγνωστικά εγχειρίδια.  Με μυθοπλασία αλλοιώνει τον ήδη υπάρχοντα μύθο που μας έχει γαλουχήσει. Τελικά, όμως, μας δίνει την ιστορία ενός ανδρόγυνου με τα πάνω του και τα κάτω του, με την γέννηση του έρωτα, με την ανία και την τελική απελευθέρωση, με τα στερεότυπα και τα εξιδανικευμένα που έχουμε συνηθίσει να τις χαρακτηρίζουν.

«Ο βασιλιάς της» είναι ένα βιβλίο εξαιρετικό που για χρόνια θα κουβαλάω μαζί μου. Κάντε μια προσπάθεια να το διαβάσετε και θα ανταμειφτείτε. Κι αν μέσα στην ιστορία αυτή βρείτε στοιχεία της δικής σας ζωής, θα είστε σίγουροι κι εσείς ότι υπάρξετε «βασιλιάς για κάποια».

Καλή ανάγνωση!