Το 1895 η ανθρωπότητα εφηύρε ένα κουτί που έκανε τις μέρες μας πιο ζωντανές. Οι φωνές των ανθρώπων κι οι ήχοι των μουσικών οργάνων έφταναν στα αφτιά μας χωρίς να είναι ανάγκη να βρεθούμε σε κάποιο σουαρέ. Εν έτει 2015, η κατάσταση είναι πιο βολική, αφού τα ραδιοκύματα πλέον ταξιδεύουν σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή και τι προτάσεις θα κάναμε αν δεν προτείναμε ραδιοφωνικούς διαδικτυακούς σταθμούς;

1. Clipart radio

Ένα στέκι αλλιώτικο από τ’ άλλα. Όπως δηλώνει και το όνομα, η τέχνη παίζει πρωτεύοντα ρόλο, μιας κι οι άνθρωποι που τον λειτουργούν έχουν σοβαρό παρελθόν στον χώρο. Στρατευμένες απόψεις και τετριμμένες συνήθειες απουσιάζουν, ενώ οι μουσική θυμίζει απίστευτα τις παλιές κινηματογραφικές αίθουσες.

2. Radio Nowhere

Από την Θεσσαλονίκη και μόλις με ένα χρόνο ζωής μας έρχεται το ράδιο του πουθενά. Με ένα συνδυασμό μουσικών επιλογών που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα και παραγωγούς που ενδιαφέρονται γι αυτό που κάνουν, ταράζει τα νερά της συμπρωτεύουσας. Θέλω να, βέβαια, να τονίσω πως τα παιδιά διοργανώνουν και υπέροχα πάρτυ σε χώρους της πόλης μας.

3. Amagi radio

Ένας ραδιοφωνικός σταθμός με συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα. Στα μικρόφωνα ακούμε φωνές ανθρώπων που μας κρατούν συντροφιά από τον χώρο της δημοσιογραφίας, των βιβλίων και των εναλλακτικών ιστοσελίδων. Ένα γεμάτο πρόγραμμα εκπομπών καθ’ όλη την βδομάδα, και με μια ποικιλία τραγουδιών που ευχαριστεί κάθε γούστο.

4. Muzik.gr

Από την στιγμή που είμαι φοιτητής, δεν θα μπορούσα να συμπεριλάβω ένα φοιτητικό ραδιόφωνο. Με λιγοστές μεταδώσεις την εβδομάδα και κάποιες παύσεις, μιας και μαθήματα, εργασίες και φοιτητικές υποχρεώσεις κυνηγούν τους παραγωγούς φέρνει τραγούδια που ταιριάζουν απίστευτα με κάθε στιγμή της ημέρας.

Η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος να ηρεμήσει κανείς σε κάθε στιγμή της ζωής του. Η επιλογή του σωστού ραδιοφωνικού σταθμού είναι μεγάλη υπόθεση, όπως κι η εκπομπή που θα επιλέξει κανείς να ακούσει. Ελπίζω να σας αρέσουν οι προτάσεις και να βρείτε κι εσείς ένα μουσικό στέκι. Καλή ακρόαση!

Αριστείδης Καρεμφύλλης