Τα τελευταία χρόνια το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει ανέβει αρκετά με διάφορες νέες αφίξεις στο χώρο. Οι κλασσικοί Αγκάθα Κρίστι και Στίβεν Κινγκ δεν αποτελούν τις μοναδικές επιλογές των αναγνωστών πλέον. Κάπως έτσι, σήμερα, θα γίνει λόγος για τον Ian Rankin και το βιβλίο του «Στο τάφο κάποιου άλλου».

Όλοι όταν ακούμε αστυνομική ιστορία που διαδραματίζεται στην Σκοτία, αμέσως φέρνουμε στο μυαλό μας μεσαιωνικά κάστρα, αποτρελαμένους βαρόνους, ανθρώπους χτισμένους σε δωμάτια κι αλυσοδεμένους. Μερικοί, πάλι, όντας φίλοι του μυθικού στοιχείου, περιμένουν και την εμφάνιση της Νέση, του θρυλικού τέρατος του Λοχ Νες που μεγάλωσε γενιές και γενιές ανθρώπων.

Στην περίπτωσή μας, όμως, δεν θα δούμε πουθενά αυτά τα στοιχεία. Μια σύγχρονη ιστορία που θυμίζει πολύ τους serial killer απαγωγείς είναι αυτό που θα αντιμετωπίσουμε. Τρία εξαφανισμένα κορίτσια. Όλα στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος. Μια εικόνα, υπογραφή του δολοφόνου.

Όλα ξεκινούν όταν μια υπόθεση εξαφάνισης στις αρχές του αιώνα φτάνει στα χέρια των ανεξιχνίαστων υποθέσεων κι ο ντετέκτιβ Τζον Ρέμπους καλείται να βοηθήσει. Τότε ξετυλίγεται το νήμα και προκύπτουν κι άλλα θύματα, με κοινό ορόσημο τον δρόμο Α9.

Ένα κυνηγητό ξεκινάει, χωρίς να υπάρχει βάση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν στην ομάδα τα απαραίτητα στοιχεία για την έναρξη των ερευνών. Κακοποιά στοιχεία εμφανίζονται και αποσπούν το ενδιαφέρον. Αλλά ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος;

Μην περιμένετε να σας το αποκαλύψω. Η υπόθεση είναι καλά δομημένη και δεν θα το μάθετε μέχρι να διαβάσετε το τέλος. Άντε μην αργείτε. Ένα βιβλίο, με πολύ φλατ αρχή που πολύ σύντομα φτάνει να κρατά τα βλέφαρα του αναγνώστη ανοιχτά μέχρι την τελευταία λέξη.

Καλή ανάγνωση!

Αριστείδης Καρεμφύλλης