Η Ιταλία δεν έχει παράδοση μόνο στον καφέ και την μόδα, όπως πολλοί θέλουν να νομίζουν. Έχει συμβάλει βαθύτατα στην ανάπτυξη των τεχνών και την προώθηση του πνεύματος. Από την ολόγλυπτη Φλωρεντία, μέχρι το γεμάτο μουσικές Μιλάνο. Σταθείτε λίγο στο Μιλάνο. Εκεί στα βόρεια, στις σχεδόν υπαίθριες περιοχές που μας οδηγεί ο Αλεσάντρο Πιπέρνο, με το βιβλίο του «Αχώριστοι».

Δύο αδέρφια σε σύγχυση- άλλες φορές μεταξύ τους, κι άλλες όχι. Ένας καλλιτέχνης σκιτσογράφος, κι ένας πολλά υποσχόμενος μάνατζερ, μέχρι να αρχίσει να φαίνεται η επιτυχία τους. Μετά; Καρικατούρες του ίδιου τους του εαυτού, σημαδεμένοι από ένα παρελθόν που δεν επέλεξαν.

Σε τόνο εξομολογητικό, μαθαίνουμε την ζωή του Φιλλίπο και του Σέμι. Με μια γλώσσα απλή, κατανοητή και χωρίς ιδιαίτερα εμφατικά στοιχεία γινόμαστε μάρτυρες, σχεδόν από την κλειδαρότρυπα, των χρόνων που περνούν και του χειμάρρου των εξελίξεων. Μα πάνω απ’ όλα μας δείχνει την επικαιρότητα από άλλο πρίσμα, με τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων προσαρμοσμένα στις ανάγκες του βιβλίου.

Από τις πρώτες ακόμη σελίδες στο μυαλό μας έρχονται καλλιτέχνες που από την αφάνεια, βρίσκονται αμέσως στο προσκήνιο και μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Συνεχίζει με μια ξεκάθαρη κριτική της κατακραυγής που δέχεται η τέχνη από διάφορες θρησκευτικές και κοινωνικές ομάδες. Και πού πάει το μυαλό μας; Στην πολλή σύγχρονη μας τραγωδία του Charlie Hebdo στην Γαλλία.

Συνεχίζοντας, οι κάθε λογής απατεωνίσκοι μα και τα καλά οργανωμένα καρτέλ των λαθρεμπόρων παρελαύνουν μπρος στα μάτια του αναγνώστη. Η άκρως επικίνδυνη ανατολή, και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι εταιρίες που με λάθος χειρισμούς φτάνουν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Μια τόσο συνηθισμένη καθημερινότητα, που υπάρχει σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Βραβευμένος με βραβείο Στρέγκα, ο Πιπέρνο αποτελεί την καλύτερη συντροφιά για τα βράδια που έρχονται. Διαβάζεται εύκολα και παρά το γενικότερο κλίμα, δεν φέρνει στον νου του αναγνώστη αυτή την καταθλιπτική τάση, που πολλοί σύγχρονοί του προσπαθούν αν επιβάλουν στα βιβλία τους. Ένα βιβλίο, που θα σημαδέψει τις ώρες σας.

Καλή ανάγνωση !

(Ευχαριστώ τις εκδόσεις Πατάκη για το πολύ όμορφο δώρο τους)

Αριστείδης Καρεμφύλλης