Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερο ανάγνωσμα, μιας και δεν είναι αυτό που θα το πάρεις με σκοπό να ψυχαγωγηθείς. Ενιαία πλοκή δεν υπάρχει, ενώ στις σελίδες του θα βρεις κάποια από τα γεγονότα που συντάραξαν την χώρα και μονοπώλησαν για αρκετό καιρό το ενδιαφέρον των ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Ο Πάνος Σόμπολος, όπως κι ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογό του, προσπάθησε να καταγράψει τις εμπειρίες που ο ίδιος αποκόμισε όντας πάντα στην πρώτη γραμμή των γεγονότων. Ως αυτόπτης μάρτυρας μας μεταφέρει το κλίμα και μια εικόνα αυτών, που λόγω της έλλειψης χώρου και χρόνου στα media δεν αναλύθηκαν ή δεν παρουσιάστηκαν όπως κανονικά θα έπρεπε.

Στις σελίδες του βρίσκουμε ιστορίες ιδιαίτερες. Ονόματα, διευθύνσεις, τοπωνύμια και χρονικοί ορίζοντες αποτυπώνονται στις γραμμές με πάσα λεπτομέρεια. Θύματα, πρωταγωνιστές, θύτες, μάρτυρες και κάθε άνθρωπος που είχε εμπλακεί στις τραγικές υποθέσεις, δικαστικές μαρτυρίες και πορίσματα ειδικών επιστημόνων δίνουν το δικό τους στίγμα και βοηθούν στην κατανόηση των παρουσιαζόμενων θεμάτων.

Μια σχεδόν ιστορική καταγραφή που θα βοηθήσει ανθρώπους της καθημερινής ζωής να θυμηθούν τους αποτροπιασμούς που παρακολουθούσαν από την άνεση του καναπέ τους. Επίσης, θα βοηθήσει αρκετά μελλοντικούς κοινωνιολόγους και σπουδαστές του δημοσιογραφικού κλάδου, αφού στερείται καλολογικών στοιχείων και αποτυπώνει την πραγματικότητα βασισμένη σε δημοσιογραφικά τεκμήρια.

Συνεπώς, «Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταετίας» δεν αποτελούν την ασφαλή επιλογή. Θα ικανοποιήσει κάθε αναγνώστη, αρκεί αυτός να είναι αποφασισμένος ότι δεν θα διαβάσει μια λογοτεχνική ιστορία μυστηρίου. Γιατί, πάνω απ’ όλα, ο πραγματικός ανθρώπινος πόνος, όσο και να στολιστεί με λέξεις, ψυχαγωγία δεν γίνεται.

Καλή ανάγνωση!

(Ευχαριστώ τις εκδόσεις Πατάκη για το πολύ όμορφο δώρο τους)

Αριστειδης Καρεμφύλλης