ΥΛΙΚΑ

2 ½ ποτήρια χλιαρό νερό

100 γρ. μαγιά ή 5 κουταλιές ξερή

2 αυγά (συμβουλή: να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)

1 κουταλάκι αλάτι

1 ποτήρι σπορέλαιο

1 ½ ποτήρια ζάχαρη

Αλεύρι όσο πάρει (περίπου ένα κιλό)

1 αυγό για να αλείψουμε τις επιφάνειες

Μπαχαρικά:

μαχλέπι, κακουλέ ή μαστίχα ή ξύσμα από ένα πορτοκάλι, σουσάμι

Διαδικασία

• Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό (ή γάλα)

• Ρίχνουμε ένα μέρος από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός (για να πιάσουμε την μαγιά όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας)

• Σκεπάζουμε τον χυλό με μια μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να διπλασιαστεί (περίπου 30 λεπτά)

• Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την ζάχαρη, τα μυρωδικά, το αλάτι, το σπορέλαιο, το χλιαρό νερό (ή γάλα) και τα ανακατεύουμε ελαφρά

• Ρίχνουμε τα αυγά και και κατόπιν την μαγιά, η οποία έχει διπλασιάσει τον όγκο της και έχει κάνει μεγάλες φούσκες

• Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι. Βουτάμε τα χέρια μας στο σπορέλαιο και δουλεύουμε την ζύμη (η ζύμη πρέπει να είναι απαλή)

• Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και μια κουβέρτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Το καλοκαίρι η διαδικασία του φουσκόματος γίνεται πιο γρήγορα. Μία με μιάμιση ώρα χρειάζεται το χειμώνα ενώ μόνο μισή ώρα το καλοκαίρι

• Όταν η ζύμη διπλασιάσει τον όγκο της την πλάθουμε σε διάφορα σχήματα.

• Τα τοποθετούμε στο ταψί επάνω σε λαδόκολα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για μισή ώρα

• Ύστερα αλείφουμετις επιφάνειες με κρόκο αυγού αραιωμένο με νερό

• Ρίχνουμε επάνω λίγο σουσάμι

• Ψήνουμε στους 180 οC για μισή ώρα περίπου και μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε

Καλή επιτυχία! Και καλοφάγωτα!
Η μαμά της παρέας