Ο κλασσικός συγγραφέας με τους τόσους τίτλους, που πολλές φορές ενέπνευσαν την τέχνη της έβδομης μέρας, καταφτάνει αυτό το καλοκαίρι με ένα νέο ελαφρώς νουάρ μυθιστόρημα. Ακολουθεί ένα άκρως μη δημοσιογραφικό κείμενο.

Κάπου στο 1992 μια ομάδα έξι συντακτών συγκεντρώνονται και καταπιάνονται με το στήσιμο μιας φυλλάδας που θέλει να λέγεται εφημερίδα. Κοινό χαρακτηριστικό όλων ήταν πως παρά την προχωρημένη σε πολλές περιπτώσεις ηλικία τους συνέχιζαν να είναι αποτυχημένοι.

Η δημοσιογραφική δεινότητα ήταν απούσα. Το περιεχόμενο που πάσχιζαν να συγκεντρώσουν ήταν ελάχιστο και σε πολλές περιπτώσεις κλεμμένο από ανταγωνιστές. Κυρίως, όμως, έπρεπε να συμφωνεί με την ιδεολογία του χορηγού τους, ο οποίος μόνο στόχο είχε να εισχωρήσει με την δύναμη που θα του προσέδιδε μια τέτοια δουλειά στους υψηλούς κύκλους της Ιταλίας.

Όλα αυτά μέχρι την ανακάλυψη μιας ιστορίας σχετικής με τους φασιστικούς και μαφιόζικους κύκλους της χώρας που έμελε να αλλάξει ριζικά την όλη κατάσταση. Ένας συντάκτης, κυκλοφορώντας σε μια από τις αγαπημένες του κακόφημες συνοικίες, κατέληξε δολοφονημένος φέρνοντας ένα αίσθημα φόβου σε όσους είχαν μάθει την νεκρόφιλη έρευνά του.

Το « Φύλλο Μηδέν» είναι ένα κλασσικό δείγμα γραφής του Έκο. Υπάρχουν αυτοί που θα το λατρέψουν και θα γίνουν μέρος της ελαφρώς αστυνομικής ιστορίας, όπως είχε γίνει και με το «Όνομα του Ρόδου», κι αυτοί που θα το θεωρήσουν μια γλυκανάλατη αφήγηση ψευτοδημοσιογραφικών γεγονότων.

Βεβαία και στις δύο περιπτώσεις θα γίνει αντιληπτή η σαθρότητα των δημοσιογραφικών κύκλων, που μόνο στόχο έχουν την τρομοκρατία, την εξαπάτηση και τον εκβιασμό. Οι πραγματικά καλοί στον χώρο εγκλωβίζονται σε καλούπια που δεν τους αφήνουν να δράσουν. Αλλά κυρίως, οι από χρόνια θεμελιωμένες σέχτες (στρατιωτικές, θρησκευτικές, πολιτικές…) κι οι ηθικές αρετές τους με αυτό το βιβλίο βγαίνουν από το απυρόβλητο, απομυθοποιούνται και αποκαλύπτεται, έστω και στα πλαίσια της μυθοπλασίας, ο καιροσκοπικός τους προσανατολισμός.

Με αρκετή υπομονή, κι απερίσπαστη συγκέντρωση, το βιβλίο αυτό θα καταφέρει να κρατήσει συντροφιά σε όλους όσους θέλουν να διαβάσουν κάτι πιο εκλεπτυσμένο αυτό το καλοκαίρι. Αν πάλι, η σιέστα σας έχει συνεπάρει, καλύτερα περιμένετε μέχρι το φθινόπωρο που πλησιάζει.

Καλή ανάγνωση!

Αριστείδης Καρεμφύλλης