Σκεφτείτε τα παλιά βινύλια και τα πικ-απ που βλέπατε πάνω στους μπουφέδες και τους ήχους που έβγαζαν. Τις φωνές που ράγιζαν με τους κύκλους της βελόνας. Τις μελωδίες που γέμιζαν τα σαλόνια της Ελλάδας, που έπαιρνε Ευρωπαϊκό αέρα. Τώρα φανταστείτε όλα αυτά τα τραγούδια, με τις φωνές νέων καλλιτεχνών. Κάπως έτσι ξεκινά αυτή η λίστα.

1. Ακρογιαλιές δειλινά

Πρώτη φορά ακούστηκε με την συνοδεία του Τσιτσάνη. Αρκετά χρόνια αργότερα ένα συγκρότημα με ιδιαίτερο όνομα, οι Imam Baildi, το διασκευάζουν και δίνουν τον δικό τους τόνο, στο κλασσικό ρεμπέτικο τραγούδι.

2. Ας ερχόσουν για λίγο

Με την φωνή τη τραγουδίστριας του αγώνα βγήκε το «Ας ερχόσουν για λίγο». Ο πολλά υποσχόμενος Μανώλης Φάμελλος, πατώντας στις νότες με τόση ηρεμία, άφησε το τραγούδι να πετάξει ως χαρταετός- όπως, άλλωστε, λεγόταν κι ο δίσκος που το συμπεριέλαβε.

3. Πέφτεις σε λάθη

Με την ιδιαίτερη φωνή της ρεμπέτισσας Σωτηρίας Μπέλλου, πρωτοκυκλοφόρησε το τραγούδι «Πέφτεις σε λάθη». Πλέον οι swing Gadjo Dilo το έχουν προσαρμόσει στο δικό τους ρεπερτόριο κάνοντάς το μια ιδιαίτερη επιτυχία.

4. Τυχερό μου Αστέρι

Αν και νέος ο Γιάννης Παλαμίδας, έχει κάτι στην φωνή του που μας παραπέμπει σε καλτ σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου. Το τραγούδι «τυχερό μου αστέρι» ερμήνευσε άψογα ο Κωνσταντίνος Βήτα, παραμένοντας πιστός στο στυλ του προκατόχου του. Ωστόσο, γι αυτούς που τους αρέσουν τα πειραγμένα, υπάρχει κι ένα αξιόλογο remix.

5. Έλα μαζί μου

Ο Λάκης Παππάς πρωτοτραγούδησε το «Έλα μαζί μου» απόλυτα πιστός στην νοοτροπία των 60s. Υπό ένα διαφορετικό πρίσμα το αντιμετώπισε η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, με την χαρακτηριστική της ένταση να παραπέμπει και σε πειρατικούς μερικούς φορές ήχους.

Κάπως έτσι, η μουσική βιομηχανία ανανεώθηκε χρησιμοποιώντας τα παλιά της. Με μια αλλαγή στις φωνές, τραγούδια που είχαν κλειστεί στο χρονοντούλαπο, ξανάγιναν επιτυχία στα πιο alternative ραδιόφωνα της χώρας. Καλή ακρόαση.

Αριστείδης Καρεμφύλλης