Όλα αυτά τα χρόνια πολλές είναι οι ταινίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον. Σε όλες έχει παίξει ένα τραγούδι ή μια μελωδία που ήταν τόσο μοναδικό κι έκτοτε μας κρατά συντροφιά μαζί με την ανάμνηση μιας σκηνής αποχωρισμού, έρωτα ή φιλίας. Ας δούμε ένα κατάλογο με τα τραγούδια που μας σημάδεψαν από τις ταινίες που ξεχωρίσαμε.

1. When a man loves a woman- Mike Bolton

Το 1994 κατευθυνθήκατε στους κινηματογράφους για να δείτε τον Andy Garcia και την Meg Ryan στην ταινία “when a man loves a woman”. Η μαγική φωνή του μας ταξίδεψε και μας προσέφερε υπέροχες αναμνήσεις. Γι αυτό τον λόγο συνεχίζει να αποτελεί επιλογή των ραδιοφωνικών σταθμών ακόμη κι 21 χρόνια μετά.

2. The phantom of the opera- Emmy Rossum and Gerard Butler

Ένα μιούζικαλ που μας ταξίδεψε στην Γαλλία της Bell epoch και τις υπερπαραγωγές μιούζικαλ που παρουσιαζόταν. Μια φωνή υπέροχη που κατάφερε να τραγουδά και να βγάζει το πόνο που έπρεπε. Ένα θρίλερ με τον υπέροχο ήχων των μελωδιών του

Andrew Lloyd Webber. Μέσα σε όλα αυτά τα υπέροχα που ακούστηκαν διάλεξα τον συγκεκριμένο, για κάθε φάντασμα που κρύβεται και ζει στο μυαλό μας.

3. Forest Gump- Alan Silvestri

Μια μελωδία τόσο γλυκιά. Αναμνήσεις και περασμένες αγάπες από την παιδική ηλικία έρχονται και ξεπετάγονται ως χείμαρρος από το άκουσμα της πρώτη νιότης. Πρώτη φόρα ήρθαμε σε επαφή μαζί του στην ομώνυμη ταινία Forest Gump κι έκτοτε ήταν αγαπημένη επιλογή για τους κατασκευαστές μουσικών κουτιών και του παραγωγούς σειρών για να πλαισιώσουν τις συγκινητικές σκηνές τους.

4. A time for us- Nino Rota

“Ποιο φως προβάλλει απ’ το παράθυρο; Είναι η ανατολή κι είναι η Ιουλιέτα ο ήλιος”. Καλά καταλάβατε που αναφερόμαστε. Το 1968, όταν γυρίστηκε η υπέροχη ταινία Romeo and Juliet ο Nino Rota έγραψε αυτό τον ύμνο στον έρωτα κι έκτοτε έχει συνδεθεί με κάθε διασκευή του έργου, είτε στο σανίδι είτε στην μεγάλη οθόνη.

5. J’y Suis Jamais Alle- Yann Tiersen

Ένα απόλυτα ορχηστρικό κομμάτι. Ο Yann Tiersen ενορχήστρωσε το συγκεκριμένο για την ταινία Amelie που προβλήθηκε στις αρχές του αιώνα. με το τραγούδι αυτό να μας συντροφεύει η μικρή σερβιτόρα από την Μονμάρτη μας μαθαίνει πόσο σπουδαίο είναι να βοηθάς τους ανθρώπους και τι μπορεί εσύ ο ίδιος να αποκομίσεις από αυτό.

6. Fly- Ludovico Einaudy

Το φαινόμενο αυτό τη μουσικής που φέρει το όνομα Ludovico Einaudy το ελληνικό κοινό το γνώρισε μέσω της διαφήμισης της Vodafon. Βέβαια, το αριστούργημα αυτό έπαιξε στην γαλλικής παραγωγής Intouchables, όπου συνόδευε απόλυτα ταιριαστά το πνεύμα αλτρουισμού που κυριαρχούσε. ( ο Ludovico θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, μιας κι είναι αξιολογότατος καλλιτέχνης)

7. El Tango de Roxanne- Ewan McGregor

Μια ιστορία του έρωτα και του ρόλου που αυτός διαδραματίζει στον μποέμ τρόπο σκέψης. Στα στενά του Παρισιού, εκεί που τα φώτα του κόκκινου μύλου ανάβουν, έρχεται το μιούζικαλ Moulin Rouge να μας παρουσιάσει το συγκεκριμένο άσμα, για μια καρδιά που κλαίει. Σημειωτέον ήταν ανάμεσα στα δύο καλύτερα τραγούδια του έργου, αφού τα υπόλοιπα είναι τρομερά κιτς για τα γούστα της εποχής και θυμίζουν σποτάκια της σοκοφρέτας.

8. Time- Hans Zimmer

Παραγωγή του 2010 το inception και με ένα από τους καλύτερους συνθέτες στο team του. Το time του Hans Zimmer αποπνέει αυτό το αίσθημα του πένθους και καταφέρνει να εντείνει ακόμη περισσότερο την συναισθηματική φόρτιση της σκηνής που ντύνει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο ίδιος επιμελήθηκε και την μουσική από το “requiem for a dream”.

9. Wait-M83

Στην ταινία το “the fault in our stars” που προβλήθηκε το 2014 ακούσαμε το wait. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι η αλήθεια πως χρησιμοποιήθηκε κι από άλλα φιλμ που θέλησαν να το εντάξουν στο τρέιλερ τους, μιας κι αποτελεί μια άκρως ατμοσφαιρική επιλογή. Στην τελική στο TFIOS αποτελούσε ένα μήνυμα για τον καρκίνο, που δεν περιμένει.

10. Baciami Ancora- Jovannoti

Μην βιαστείτε να πείτε πως είναι Μουζουράκης αυτό που ακούτε. Από την γείτονα χώρα μας έρχεται το τελευταίο κομμάτι του συγκεκριμένου αφιερώματος και από την ομώνυμη ταινία. Στην ουσία όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζονται, όλα λύνονται με ένα φιλί. Για τον λόγο αυτό φιλάτε ελεύθερα.

Καλή ακρόαση κι αν σας έρθει η όρεξη δείτε και τις ταινίες. Καλά να περνάτε, όπως και να ‘χει!

Αριστείδης Καρεμφύλλης