Μου είναι πολύ δύσκολο να γράψω αυτό το κείμενο. Μου ήταν ακόμη πιο δύσκολο να καταφέρω να πάρω την απόφαση να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Ως άνθρωπος, δεν πιστεύω στην βοήθεια που προέρχεται από άλλους ανθρώπους, μη ειδικευμένους. Όταν έχω ένα πρόβλημα, θα αποταθώ στον κατάλληλο. Όταν δε το πρόβλημα πηγάζει από τις ψυχολογικές μου μεταπτώσεις, ο μόνος δρόμος είναι η αγαπημένη μυ ψυχολόγος, που χρόνια τώρα μου δίνει τις κατάλληλες «φιλικές» συμβουλές, γιατί ποτέ δεν δέχθηκε να με αναλάβει.

Ώσπου, ήρθε στα χέρια μου το «Κλαμπ των 5 π.μ.». Ένας χαζός τίτλος για βιβλίο ή μια προτροπή για αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε την ζωή; Δεν θα σας πω να αρχίσετε να ξυπνάτε στις 5 το πρωί, οπότε δεν υπάρχει λόγος να φοβηθείτε και να κλείσετε το παρόν κείμενο. Θα σας προτείνω όμως, να διαβάσετε το βιβλίο αυτό και να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε την αφήγησή του ανεπηρέαστοι από την ιδιότητα του γράφοντος. Σκεφτείτε ότι διαβάζετε ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Δεν θα δυσκολευτείτε κιόλας, αφού ο Σάρμα στοιχειοθετεί την ιστορία του με γνώμονα την λογοτεχνική αφήγηση.

Το βιβλίο αρχίζει με την ιστορία τριών αγνώστων που παρίστανται τυχαία σε μια ομιλία ενός συμβούλου προσωπικής ευεξίας. Το κοινό, αποτελείται από ένα μείγμα ανθρώπων που παρουσιάζουν στο έπακρο μια ιδιαίτερη ανομοιομορφία, ενώ ο σύμβουλος παρουσιάζεται ως ένα απρόσωπο και υπεράνω όλων όν που παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά ενός παντογνώστη πατερναλιστικού ομιλητή. Αυτός ξαφνικά καταρρέει επί σκηνής και τότε ξεκινά η ουσιαστική ιστορία που θα μας οδηγήσει στην ασυνείδητη ενδοσκόπηση που μπορεί να αλλάξει την ζωή μας.

Με λόγο απλό και εικόνες εξωπραγματικές η ιστορία εκτυλίσσεται. Με φιγούρες εξόφθαλμα στο φάσμα των καρικατούρων μας μιλάει για γεγονότα που θα αποτελέσουν την αφορμή να σκεφτούμε διαφορετικά. Η συμβουλευτική οδός που μας υποδεικνύει, δεν μας επιβάλλεται, δεν δίνεται με τρόπο διδακτικό, αλλά προσπαθεί να θέσεις εαυτούς στην διαδικασία της αυθυποβολής.

«Το κλαμπ των 5 π.μ.» είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και κυρίως αξίζει να αποτελέσει αντικείμενο σκέψης. Γιατί, στην ουσία, η βελτίωση του ίδιου μας του εαυτού είναι υπόθεση αποκλειστικά δική μας. Κι ο Σάρμα το ξέρει καλά αυτό. Και το βιβλίο του αυτό, προσπαθεί να μας κάνει να το δούμε όπως πολύ απλά είναι δομημένο στην ζωή μας.

Καλή ανάγνωση!